Moet je een vergunning aanvragen voor een verbouwing?

Het is een vraag die veel woningeigenaren en bedrijfsleiders die een verbouwing in de planning hebben, zich stellen: heb ik voor mijn verbouwing wel of niet een vergunning nodig? Naast deze vraag mot er natuurlijk nog veel meer geregeld en uitgezocht worden. Ga ik bijvoorbeeld zelf verbouwen en daarvoor een Altrex kamersteiger kopen? Of besteed ik de complete verbouwing uit aan een professioneel bouwbedrijf, zodat ik me kan richten op mijn core business? Los van deze vragen: wordt zelf verbouwen of laten doen en moet ik dan wel of geen Altrex kamersteiger kopen ? Ook is het de vraag of er een bouwvergunning nodig is echt stap één als je renovatie- of uitbreidingsplannen hebt. In dit artikel gaan we op die vraag in en leggen we uit of en wanneer er een bouwvergunning is vereist voor particuliere en bedrijfsmatige verbouwingen.

Waar moet je een vergunningsomgeving aanvragen?

In de meeste gevallen is er bij een verbouwing de noodzaak om, zowel als particulier al wanneer je een bedrijf runt, een verbouwingsomgeving aan te vragen. Dit type vergunning stond vroeger bekend als bouwvergunning, maar wordt tegenwoordig omgevingsvergunning genoemd. Omgevingsvergunningen dienen aangevraagd te worden bij de gemeente waar de verbouwing van een woning, pand of bedrijfsgebouw plaatsvindt. Dat kan bij de gemeente via het zogenoemde Omgevingsloket.

Wanneer een omgevingsvergunning vereist is

Maar wanneer is een omgevingsvergunning nu eigenlijk verplicht? Als je een Altrex kamersteiger kopen wilt om bijvoorbeeld een nokverhoging te gaan plaatsen, is een bouwvergunning ofwel omgevingsvergunning aanvragen verplicht. Ook bij een bedrijfsmatige verbouwing, denk aan het ouwen van een extra loods of opslag, dient er een vergunning te worden aangevraagd. Kleine verbouwingen, zoals een kleine dakkapel of het verbouwen van het dak van je schuurtje, zijn werkzaamheden die je zonder een omgevingsvergunning kunt uitvoeren. Maar controleer voor de zekerheid altijd even de vergunningscheck van jouw gemeente, zodat je niet in de problemen kunt komen door een ‘illegale’ verbouwing

Ook sloopactiviteiten moeten worden doorgegeven

Wanneer je plannen hebt om te gaan slopen, moet dit onder bepaalde voorwaarden ook worden doorgegeven aan de gemeente, eveneens via het Omgevingsloket. Dit is verplicht als het gaat om meer 10m3 bouwafval. Ook als er sprake is van asbest bij een sloop, dient dit te worden gemeld bij de gemeente (zeker als het om grote oppervlakten gaat).